Kratak istorijat

GRO CRNOTRAVAC Beograd, Balkanska 21, preteča je preduzeća NOVI CRNOTRAVAC d.o.o – Crna Trava

Preduzeće NOVI CRNOTRAVAC d.o.o. Crna Trava osnovano je 1992. godine sa namerom da nastavi osnovnu delatnost prethodne firme, GRADNJU IDUSTRIJSKIH DIMNJAKA.

Osnovali su ga nakon stečaja GRO Crnotravac – ključni inženjeri Radne jedinice Idustrijski dimnjaci, Božidar Mitrović dipl. ing. građ. i Veljko Dinić dipl. ing. građ. sa vodećim mlađim VKV majstorima iz istog preduzeća.

Iskustva stečena u GRO Crnotravc – Beograd, Balkanska 21, prenešena su u Novi Crnotravac.

Najveće tehnološko izvođačko dostignuće bila je izrada klizne skele i oplate za izradu rashladnih tornjeva sa prirodnom promajom, što spada u najveće objekte te vrste, sa obimom kružnog poprečnog preseka od više stotina metara. Tim sistemom, kod koga su, umesto hidrauličkih jednosmernih dizalica primenjene dvosmerne elektrilčne dizalice, izgrađen je rashladni toranj sa prirodnom promajom u Bitolju. Postignut je visok nivo izrade i izvanredan kvalitet betonskih površina.

Kratak Istorijat

Preuzeće Novi Crnotravac poseduje sva znanja za izvođenje ovakvih poslova kao i potpunu tehničku dokumentaciju za izvršenje ovakvog posla u celini, od tehnologije do projekta opreme.

Detalj iz knjige Dostignuća Jugoslovenskog građevinarstva govori o ovome:

“Ovim je u preduzeću Crnotravac razvijen sistem pokretne skele i prenosne oplate koji se, po svojim karakteristikama, pokazao dostojnim takmacem u opremi, koju su razvile najveće i najpoznatije svetske kuće. Ova oprema ima za osnovnu karakteristiku par različitosti u odnosu na postojeće sisteme oprema,za pomenute poslove.

Hidraulični sistem za podizanje skele, zamenjen je sistemom gde je pokretač podizanja dvosmerni elektromotor i, posebno konstruisan sistem, puž dizalica.

Ovim načinom je, za razliku od hidrauličnog sistema, moguće, nakon podizanja, vratiti skelu u početni položaj, čime je omogućena korekcija evetualne greške u postignutoj geometriji konstrukcije.

Kratak Istorijat

Prenosna oplata omogućava mnogo kvalitetniju ugradnju betona i viši kvalitet betonskih površina, te kontinualne prelaze između segmenata (prstenova) ciklusa betoniranja.

Ovom oplatom se lako postiže kosi nagib betonskih površina, koje su karakteristične za rashladne tornjeve sa prirodnom promajom, oblika hiperboličnog parabolida”.